ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια έχουν αποσπαστεί/μετακινηθεί είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα τουλάχιστον 5 διοικητικά στελέχη από το ΤΑΔ Ηλείας ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να συμβεί το ίδιο με ακόμα 3 υπαλλήλους. Τα στελέχη που αποχώρησαν είχαν την εμπειρία και την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας ομολογουμένως απαιτητικής υπηρεσίας. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα λειτουργίας του ΤΑΔ Ηλείας καθώς όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν οι απελθόντες υπάλληλοι με ισάριθμους νέους (και οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συμβασιούχοι) αλλά όπως είναι λογικό και αναμενόμενο οι νεοτοποθετημενοι υπάλληλοι δεν έχουν την δυνατότητα, να προσαρμοστούν μέσα σε λίγους μήνες στις ανάγκες μιας τέτοιας απαιτητικής υπηρεσίας, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη γι’αυτή τη θέση εμπερία και θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα για να την αποκτήσουν.

Έχει λοιπόν, διπλασιαστεί πλέον ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής (ακόμα και αυτών που δεν απαιτούν ιδιαίτερο έλεγχο) από τους 6 μήνες που ήταν μέχρι πρόσφατα στον 1 χρόνο, φτάνοντας δηλαδή τα χρονικά πλαίσια που ισχύουν στις υπηρεσίες της Αττικής κάτι το οποίο δεν είναι λογικό καθώς οι τελευταίες επεξεργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Την ίδια στιγμή, αν και δεν έχω χειριστεί πολλές αντίστοιχες υποθέσεις στο πεδίο αρμοδιότητας του τοπικού ΤΑΔ, οι εγκριτικές αποφάσεις επί αιτήσεων μετάκλησης (ιδιαίτερα για εποχική εργασία) εκδίδονται ύστερα από ένα χρόνο (ακόμα εκκρεμούν αιτήματα Απριλίου 2023). Η εικόνα από τις υπηρεσίες στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχω χειριστεί σημαντικό αριθμό υποθέσεων  (Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Θεσσαλία κλπ), είναι πολύ διαφορετική, καθώς ο χρόνος έκδοσης των εγκριτικών αποφάσεων αγγίζει μετά βίας τους 2 μήνες.

Έχω ο ίδιος προσωπικά απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου χωρίς όμως να λάβω κάποια ικανοποιητική απάντηση. Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πρόσληψη νέου προσωπικού ωστόσο θα πρέπει τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσουν τρόπους που θα περιορίσουν τις αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, πριν φροντίσουν προηγούμενα να τοποθετήσουν άλλους υπαλλήλους στη θέση των απερχόμενων στο ΤΑΔ Ηλείας. Πρέπει να διασφαλιστεί από τις εποπτεύουσες αρχές η τήρηση του προβλεπόμενου εύλογου χρόνου (10ημερου) διεκπεραίωσης των αιτήσεων μετάκλησης αλλοδαπών για εποχική εργασία (εργάτες γης, εργαζόμενοι σε τουριστικά καταλύματα κλπ), όπως επιτάσσει άλλωστε και η παρ. 6 του αρθ.63 του Νέου Κώδικα Μετανάστευσης – Ν.5038/2023.

Η άμεση επίλυση του ως άνω θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της καλλιεργητικής περιόδου και της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων του Νομού Ηλείας και της χώρας γενικότερα. Οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου έχουν λύσει προ πολλού παρόμοια ζητήματα.

 

Alexandros Theodorou
Immigration Lawyer 

Source : Patris News – Print publication 20/05/2024

All reproduction’s prohibited

Share this :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
error: Content is protected !!